Zuiderspel 2017

Het traditionele spellenbeurzen seizoen in het najaar ligt nog eventjes voor ons, maar bij onze noorderburen wordt dit hiaat netjes opgevuld met het gezellige Zuiderspel. Een organisatie die het levenslicht zag na een uiterst succesvol 10 jarig jubileum van de Nederlandse club Roll the Dice. Momenteel vormt Veldhoven één dag de place to be voor iedereen die zich wil onderdompelen in onze fantastische hobby.

Naar mijn bescheiden mening een zeer geslaagde locatie. Zeker vanuit België gemakkelijk bereikbaar met de wagen die je vervolgens probleemloos kan parkeren. Een behoorlijk groot zalencomplex voor een ééndaags evenement, voorzien van geluiddempende vloerbekleding en dit jaar een opstelling waarbij iedere standhouder over voldoende ruimte beschikte zonder dat je elkaar moet toeschreeuwen of waarbij je elkaar voortdurend in de weg zit. Zeer aangenaam om in te werken.
Inderdaad beste lezer, ondergetekende had zich namelijk onder de vlag van de forum federatie geschaard om verschillende titels uit te leggen aan de geïnteresseerde passanten. Na twaalf jaar passioneel spelen en daardoor ook ontelbare regels ontcijferd te hebben, leek het mij een leuke uitdaging om mijn ‘kennis’ eens door te geven buiten Sir Playalot.

Deze opportuniteit kwam mijn richting uitgewaaid toen Erwin, een drijvende kracht binnen de federatie, nonchalant een oproep lanceerde voor vrijwilligers om hun stand mee te bemannen. Omdat ik altijd al eens achter de schermen wou meedraaien en omdat mijn agenda, geheel tot mijn eigen verbazing, leeg was die dag, meldde ik mij vol goede moed aan! Groot was dan ook mijn verbazing toen ik de eerste mail ontving waaruit ik opmaakte dat ik de enige vrijwilliger bleek te zijn. Samen met mijn verbazing stegen ook mijn zenuwen exponentieel want uit de spellenlijst die officieel werd doorgegeven stonden +/- vijftien titels vermeld die we onder vier demo-ers moesten verdelen. Daar stonden bijvoorbeeld een aantal stevige kleppers tussen waaronder Scythe, Bloodrage, Orléans en The Oracle of Delphi waar ik spelregelgewijs amper of helemaal niet mee vertrouwd was. Uiteindelijk richtte ik mijn pijlen op Lords of Waterdeep, Skye, Via Nebula, El Gaucho en Quadropolis. Door familiale beslommeringen verliep mijn voorbereiding alles behalve volgens plan en toen de dag eindelijk aanbrak, stapte ik behoorlijk zenuwachtig in de wagen richting Zuiderspel.

Eens we onze plaats toegewezen kregen, verliep de opbouw snel en vlekkeloos. We voorzagen negen tafels van evenveel titels waarbij we één spel presenteerden dat niet op de officiële lijst prijkte, nl. Ice Cool, een vrij eenvoudig behendigheidsspel. Tenslotte zwaaiden om 10u00 stipt de deuren van de zaal open voor het grote publiek en stonden we paraat om het beste van onszelf te geven. De eerste gezichten die opdoken, leken verdacht veel op onze habitués Bart en Sven. Een kort gesprekje en dan volgde al snel de eerste opdracht met Via Nebula. Ice Cool trok onmiddellijk de aandacht van de jongere bezoekers en al gauw moest ik, haast ontelbare keren, uitleggen hoe je punten scoorde door een pinguïn door poortjes te knikkeren. El Gaucho eindigde dan weer snel achter de coulissen op aanvraag en ten voordele van Lords of Waterdeep. Eerder een tactische beslissing vermits de gaucho’s verder in de zaal ook koetjes konden vangen. Twee maal heb ik liefhebbers op weg geholpen met Skye (zelfs éénmaal in het Engels) en mijn collega’s hadden hun handen vol met voornamelijk Scythe, Bloodrage, Codename Pictures en Potion Explosion. Al snel werd duidelijk dat zelf eens rustig over de beurs kuieren niet echt binnen onze mogelijkheden lag. Alle tafels lokten voortdurend geïnteresseerden en een lunch- of plaspauze moesten we zelfs een beetje inplannen in functie van de bezetting. Foto’s verzamelen om dit verslag op te fleuren lukte al helemaal niet. Kortom de tijd VLOOG letterlijk voorbij.

Rond 17u00 ging de bezoekersstorm eindelijk een beetje liggen en maakte ik van deze luwte gebruik om snel even de beurs te verkennen.
In tegenstelling tot zijn grotere broers in het najaar, die zich als echte koopbeurzen profileren, mikt Zuiderspel meer op het spelen en ontdekken van bestaande titels. Een logische keuze uiteraard, vermits het voorjaar de tijd is voor uitgeverijen om hun nieuwe titels op punt te stellen tegen de herfst. Daardoor was het een leuke vaststelling dat de Nederlandstalige publishers zoals The Game Master, 999 of het kleinere Chronicle Games niet te beroerd zijn om ook in Veldhoven present te tekenen. Bij wie een stevige dosis competitiviteit door de aderen stroomt, kon dan weer terecht op het Nederlands Kampioenschap Carcassonne. Wie het gemoedelijker wilde aanpakken, vond zijn gading in de uitgeversrally van Bordspelmania. Sommige shops hadden een plaatsje gereserveerd waaronder Spelspul en de Rode pion en zonder echte beursacties schoven toch weer ettelijke spellen over de toonbank. Ook een associatie die Spaanse uitgeverijen vertegenwoordigde, vond zijn weg naar Nederland maar zoals reeds aangegeven lag de focus op spelen, spelen en spelen. Maar net dat maakt van Zuiderspel een zeer aangename en relaxte beleving.

Het enige wat in mijn ogen ontbrak waren prototypes. Deze voorjaarshappening zou eigenlijk de ideale voedingsbodem kunnen zijn voor uitgeverijen en particulieren om hun nieuwe hersenspinsels voor te stellen aan een groter publiek. Hiermee maak je een stevige link naar het najaar en zou de veelspeler, denk ik, meer voldoening halen uit zijn of haar bezoek. Het leeuwendeel aan voorgestelde spellen heeft hij of zij tenslotte al achter de kiezen, terwijl prototypes voor een vleugje mysterie en nieuwsgierigheid kunnen zorgen. Uit de commentaren op verschillende fora was het duidelijk dat de bezoekers volgend jaar meer speeltafels verwachten. Waarom dan niet één of ander hoekje reserveren voor dit initiatief? Natuurlijk meer tafels betekenen ook meer spellen. Hopelijk ontlokt de roep van de federatie naar vrijwilligers volgend jaar een grotere respons. Zo niet wordt het helemaal zweten voor de bestuursleden.
Uiteindelijk keerde ik moe maar voldaan terug naar huis. Een tweetal extra kompanen was geen overbodige luxe geweest, maar voor je ego is het zeer verrijkend. Je wordt voortdurend bedankt of gefeliciteerd voor je uitleg en dat werkt behoorlijk motiverend. Misschien nog één tip voor alle toekomstige vrijwilligers: breng voldoende water mee, uitleg geven droogt je keel uit! Ik weet echter nu al dat ik een kans om dit nogmaals mee te maken niet zal laten schieten.
Om mijn verslag af te ronden wil ik graag alle uiterst sympathieke liefhebbers, geeks en aanverwanten die ik te woord heb gestaan van harte willen bedanken. Jullie hebben er voor mij een superdag van gemaakt! Ook de crew van Roll the Dice mag een pluim op zijn hoed steken voor een quasi vlekkeloze spellendag. Hopelijk tot een volgende keer!

2 thoughts on “Zuiderspel 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *