Tête à tête V: Logistico

Zoals we in onze vorige bespreking hebben aangekondigd, gaan we deze keer een stap terug in de tijd zetten. In de beginjaren van de club werden de opbrengsten gebruikt om een kleine spelotheek samen te stellen, maar niemand voelt zich tegenwoordig snel geroepen om gauw, gauw de spelregels even door te nemen en één van die spellen op tafel te leggen. Dus dacht ik zo bij mezelve: is deze reeks geen goed excuus om al die verborgen pareltjes nog eens onder de loep te nemen? Zo gezegd, zo gedaan en omdat mijn lief vrouwke leuke herinneringen had overgehouden aan dit spel, hebben we Logistico onder de arm genomen om na te gaan of dit inderdaad zo’n pareltje is.

  • De spelregels: kort en bondig. Zo hebben we het graag. Slechts vier vlot leesbare pagina’s om het spel te kunnen uitleggen, is tegenwoordig zelfs een verademing. Mijn wenkbrauw ging slechts eenmaal fronsen, toen er gewag werd gemaakt van bruine blokjes … in een zwart/witte handleiding!
  • Materiaal: tja, tegenwoordig wordt de lat behoorlijk hoog gelegd als het op presentatie aankomt en daardoor heb je snel het gevoel dat je met een soort van prototype aan de slag gaat. Proefondervindelijk heb ik ook moeten vaststellen dat de kaarten vrij fragiel zijn en gemakkelijk kreuken, wat het gevoel alleen versterkt dat je aan het playtesten bent. Gelukkig zijn de andere onderdelen vervaardigd in degelijk hout voorzien van behoorlijk wat kleurtjes!
  • Spelverloop: Het spelbord stelt een eilandengroep voor waar je, bij de startopstelling, elke regio voorziet van een schijfje waarop een blokje komt te liggen in een andere kleur. Via drie transportmiddelen, die je in een welbepaalde volgorde moet gebruiken, ga je proberen om de blokjes af te leveren op het schijfje met dezelfde kleur. Elke stap kost je geld, dus hou er rekening mee dat elke levering meer moet opbrengen dan de kosten om je transactie uit te voeren. Je beschikt eveneens over drie bonuskaarten die je extra punten kunnen opleveren als je een levering kan uitvoeren in de regio die daarop aangeduid wordt.
  • Herspeelbaarheid: tja, Logistico is wat het is, niet meer of niet minder en het laat dan ook weinig ruimte om er variatie in te brengen. Als je absoluut geen voeling hebt met dit economisch getint spelletje, zal je niet gauw zin hebben om dit snel opnieuw op tafel te leggen.
  • Conclusie: Dit is eigenlijk één van die titels waar je met twee spelers meer plezier uit haalt dan met drie of vier. Je krijgt de kans om een beetje vooruit te plannen, terwijl je met meer in complete chaos verzeilt. Daardoor krijg je nog maar eens het gevoel dat dit spel in de testfase is blijven hangen. Dit kan eventueel bovengehaald worden als afsluitertje, maar een verborgen parel kunnen we dit zeker niet noemen.
  • Quotering: 2,5/5
Tja, je kan niet altijd de hoofdvogel afschieten. Maar dit wil niet zeggen dat we geen plezier hebben beleefd aan het spelen van deze Logistico en daar draait het tenslotte allemaal om! Trouwens, voor de geïnteresseerden: ik kan het uitleggen!
Als alles goed zit, trekken we volgende keer naar Japan. Maar voor het zover is … héél véél spelplezier!
Tot de volgende.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *