Tête à tête: Seasons

Picture this: je staat weer in een spellenwinkel voor rekken vol met nieuwe, leuke en interessante bordspellen. Allemaal lonken ze naar jou, maar beperkte bugdetaire middelen nopen je ertoe om keuzes te maken. Je krabt in je haar en zucht. Wat zou een goede keuze kunnen zijn?

Eén van mijn persoonlijke criteria is het aantal spelers waarmee je aan de slag kan gaan. Het merendeel van het aanbod voorziet 2 tot 4 spelers en daar wou ik even bij stilstaan, want speelt elk spel even vlot met 2 als met 4 gelijkgestemde zielen? Vandaar de start van een reeks artikelen om die vraag verder uit te pluizen en Seasons mag de spits afbijten.

Om alles een beetje overzichtelijk te houden, zal ik een aantal punten overlopen te beginnen bij

  • De Spelregels: deze zijn duidelijk en niet al te moelijk en hebben mij in staat gesteld om het spel in een 20-tal minuten uit de doeken te doen.
  • Materiaal: dit is een beetje een afwijking van mij door mijn grafische opleidingen, maar het moet gezegd dat Seasons niet teleurstelt. Mooie en vooral kleurrijke vormgeving. Een lust voor het oog.

  • Spelverloop: zonder echt in detail te treden (daar zijn tenslotte spelregels voor), bestaat het spel uit 2 fasen. In een eerste fase ga je draftgewijs uit 9 kaarten een speeldeck samenstellen, dat je daarna opdeelt in 3 stapels van 3 kaarten. Met de eerste stapel start je het spel en de twee andere komen na elk ‘jaar’ in je handen terecht. Vervolgens ga je in de tweede fase op zoek naar punten door de juiste actie dobbelstenen te kiezen, door fiches te verzamelen en door je kaarten op het juiste moment uit te spelen.

  • Herspeelbaarheid:  best wel groot om twee voorname redenen. Van de vijf dobbelstenen  die je per seizoen kan gebruiken, komen er bij twee spelers enkel drie willekeurige aan bod, waardoor elk spel verschillende combinaties oplevert en daardoor een andere aanpak in je strategie vereist. De negen kaarten waarmee je van start gaat, komen uit een deck van 50. Met andere woorden elke kaart ga je niet elk spel tot je beschikking hebben.
  • Conclusie: Seasons is zeker speelbaar met twee, alleen is de eerste fase minder verrassend, omdat enkel de eerste keuze van je tegenstander geheim blijft. Maar de herspeelbaarheid blijft toch wel een groot pluspunt. Ook de speelduur valt reuze mee met een gemiddelde van 45 min. tot een uur (eens je de kaarten echt weet uit te buiten, zal het uiteraard wat sneller gaan). Kortom ik heb geen spijt van mijn aankoop.
  • Quotering: 3,5/5

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat alle conclusies en quoteringen die in deze artikelen worden genoteerd, subjectief zijn en iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij of zij dit interpreteert. Maar hopelijk helpt bovenstaande info een beetje als je nog eens in je haar krabt terwijl je je afvraagt welke doos je uit de rekken wilt halen!

Have fun everyone en hopelijk tot de volgende bespreking!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *