Tête à tête II: Guildhall

Op de afgelopen editie van Spiel kwam de uitgeverij AEG met een verrassend vierluik op de proppen gesitueerd in de fictieve stad Tempest. Uit diezelfde stal werd ondertussen ook Guildhall op de wereld losgelaten. Mijn eerste ervaringen met vier spelers was behoorlijk positief, waardoor mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd om dit kaartspel met twee ook eens uit te proberen.

  • Spelregels: slechts vier bladzijden verplichte lectuur moet je doorworstelen.  Maar alles staat kort en bondig vermeld. Voor een doorwinterde speler een fluitje van een cent, voor beginnelingen zeker doenbaar. Handig is de bladzijde met een overzicht van de symbolen.
  • Materiaal: De kaarten zijn zeer overzichtelijk en vooral mooi geïllustreerd. Een handelsmerk waar AEG duidelijk belang aan hecht.

  • Spelverloop: Tijdens je beurt heb je telkens 2 acties die je op drie manieren kan invullen. Je speelt een kaart en voert de desbetreffende actie uit. Je gooit kaarten uit je hand weg en trekt evenveel kaarten bij of je koopt een puntenkaart. Dat is echter pas mogelijk als je een volledige set van een bepaald beroep (zijnde 5 kleuren) hebt verzameld en vermits je kaarten kan kwijtspelen is dit minder evident dan op het eerste zicht lijkt. Bedoeling is uiteindelijk om als eerste 20 punten bij elkaar te sprokkelen.
  • Herspeelbaarheid: Op een goed half uur heb je dit spel gespeeld en dikwijls is het verschil tussen winnen en verliezen slechts 1 kaart. Daardoor komt het woordje ‘revanche’ nogal snel door je hoofd spoken en voor je het weet ben je de kaarten opnieuw aan het uitdelen.
  • Conclusie: Best wel positief. Guildhall speelt vlot weg en ondanks die ene tegenstander blijft het spannend. Er liggen tenslotte minder kleurencombinaties op tafel, waardoor je niet altijd de kaarten kan uitspelen die je met vier zielen wel gemakkelijker kan uitbuiten. Dus die setjes krijg je niet altijd even vlot bij elkaar gespaard. Omdat de boog niet altijd gespannen moet staan, is dit een perfect tussendoortje: snel, vinnig en je kan elkaar geregeld ambeteren!
  • Quotering: 3/5

Zo, dat was weer een korte impressie van mijn ervaringen met Guildhall. Hopelijk is jullie interesse gewekt … of net niet, natuurlijk. Toch heb ik het gevoel dat dit wel eens een blijvertje kan worden in onze club om bijvoorbeeld een gezellige avond af te sluiten.

Tot een volgende tête à tête!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *