Pieter Leys en Robby Boey, twee zielsverwanten die hun tijd ver vooruit waren en al jaren een ongebreidelde bordspellenpassie deelden, hadden zichzelf aan een schier onmogelijke missie gewaagd: op zoek gaan naar meer gelijkgestemde zielen. Een manier vinden om hun kennis en hun verslaving te delen. Een kruistocht starten tegen de alomtegenwoordige pc-gaming industrie! De Rupelstreek wakker schudden uit hun individualistische slaap in hun doorgezakte zetels! Een … wel, een clubke opstarten waar iedereen ongedwongen en in aangenaam gezelschap enkele uurtjes de beslommeringen van alledag kon opzij zetten door een bordspel te spelen. Zo werd op de gezegende datum 4 februari 2005 bordspellenclub Sir Playalot boven het doopvont gehouden.
Twaalf jaar later kunnen we alleen maar vaststellen dat ze met hun queeste een succesvol verhaal hebben geschreven. Vanaf het eerste uur werden geïnteresseerden en nieuwsgierige aagjes met open armen ontvangen, begeleid en ingewijd in de geneugten van deze fantastische hobby. Met liefde en toewijding werden ondertussen ontelbare titels geïntroduceerd aan de spelende medemens en met de enorme boost die momenteel door het landschap raast, ziet de toekomst er allerminst slecht uit. Door de jaren heen zijn er héél veel liefhebbers gekomen en gegaan, maar de basis fans die nu deel uitmaken van de Playalot familie is uitgegroeid tot een fantastische bende die van elke bijeenkomst een waar bordspellenfeestje maken.

TOEN …
Meer dan een decennia geleden ondertussen overwonnen de eerste geeks schoorvoetend hun schroom om een blik te werpen op al die kartonnen goodies. Mezelf incluis werden we terug gekatapulteerd naar de oertijd via Catan om wat later met zwaarden te mogen zwaaien in Leeuwenhart en voor de eerste keer werden we geconfronteerd met de tegeltjes van Carcassonne. Wat een ontdekking! Gezelschapsspellen die niet tot in het oneindige bleven duren of oersaai waren maar wel die, gebundeld in een aangename speelduur, het beste uit onszelf haalden. De eerste kiem van onze verslaving was gelegd. Toen nog elke week werden we getrakteerd op de ene leuke titel na de andere. Niel en met name “Den Tighel” werd het epicentrum van het betere bordspel in de Rupelstreek. Ettelijke jaren verbleven we in het gezelligste café van Niel en daar ronselden ze de habitués van nu, zoals Ron, Patrick, Chantal en mezelf, Joke en Wouter … om er maar enkele te noemen.
Jammer genoeg noopte een overname van ons dierbaar rendez-vous punt ons om andere oorden op te zoeken en zo streek Sir Playalot neer in Hemiksem. Eerst in de Schelle Akker achteraan het Volkshuis en tenslotte in ons huidig lokaal boven het café. Om de bezielers van de club toch een beetje ademruimte te gunnen, hadden de wekelijkse afspraken ondertussen plaats gemaakt voor de formule die we nu nog steeds hanteren: tweemaal per maand. De eerste vrijdag en de derde zaterdag.
In al die goedgevulde jaren verzamelde de club héél wat toffe herinneringen bij elkaar. Een trip naar Essen bijvoorbeeld in een gehuurd busje met 8 uitgelaten spelfanaten. Hilariteit en plezier alom. Drie, meer dan geslaagde, spellenweekenden in respectievelijk de Voerstreek en de Ardennen. De organisatie van toernooien in opdracht van de Belgische Bordspellen Federatie waarbij de eerste editie nog altijd tot de verbeelding spreekt. Thema-avonden of de viering van ons 10-jarig jubileum … de nostalgicus in ons komt maar wat graag naar boven.
De grootste kentering, toch zeker wat betreft bezoekersaantallen, kwam er vanaf 2013 toen we besloten om toch iets meer op de snaren van de sociale media te tokkelen dan we tot dan toe hadden gedaan. Onze website werd actueler. Bordspelmania werd ontdekt en al snel vonden nieuwe gezichten hun weg naar onze club. De kracht van het internet en het groeiende succes van onze hobby zorgde voor een nieuw elan en bracht ons tot waar we nu staan.

NU …
Na al die jaren blijft onze missie onveranderd: zoveel mogelijk mensen bereiken en hun overtuigen om samen met gepassioneerde fanaten bij elkaar te komen en te genieten van het betere bordspel. Waarom zou je de knusse, huiselijke sfeer opgeven om rond de tafel te kruipen met een hoop onbekende gezichten? Wel, laat je schroom om die eerste stap te zetten, varen en breng ons een bezoekje. Onze collectie laat ons toe om zowel de nieuwkomer als de veelspeler te bekoren. We staan erom bekend dat we ons behoorlijk grondig voorbereiden wat betreft spelregels zodat we op onze bijeenkomsten zo weinig mogelijk tijd verliezen met het uitleggen van het saaie maar noodzakelijke gedeelte van onze hobby. Je leert sneller titels ontdekken zonder die, soms dure, aankoop. Voor een appel en een ei zijn twee avonden in de maand opgevuld met een supergezellige samenkomst. Onze vaste kliek bestaat uit liefhebbers van alle leeftijdscategorieën. Van tieners tot vijftigers. Heb je interesse in een welbepaald spel, geef ons dan een seintje en we doen ons uiterste best om aan de vraag te voldoen. Jaarlijks organiseren we een speciale spellen dag, onder de noemer Boardgamefest, met een uitgebreid buffet, een quiz en uiteraard een karrevracht aan titels. Kortom er is eigenlijk geen reden om die schroom niet links te laten liggen. Jullie worden met open armen ontvangen.
Hopelijk kunnen we nog jaren nieuwe herinneringen toevoegen aan die reeds lange lijst … en dat samen met jullie!