LET’S MAKE A NO FAKE YEAR REPORT! IT WILL BE AMAZING!

Véél te weinig tijd voor véél te véél titels … daarmee kan ik persoonlijk 2017 in een notendop samenvatten. Traditioneel mag je het afgelopen jaar op meerdere vlakken weer als bewogen omschrijven, maar zodra onze geliefkoosde hobby aan bod komt, bekruipt mij een zeer behaaglijk gevoel en noteer ik deze twaalf maanden als een schot in de roos.

Dat het spelen van bordspellen alsmaar hipper lijkt te worden, bewijzen verschillende factoren. Alle beurzen, met Spiel op kop, zien hun bezoekersaantallen stijgen. Steeds meer nieuwsgierige zieltjes vinden hun weg naar spellenclubs. Bestaande winkels breiden gestaag uit en nieuwe ondernemers wagen hun kans. Nieuwsmedia berichten gemakkelijker over bordspelinitiatieven. Wereldwijd schieten onafhankelijke uitgeverijen als paddenstoelen uit de grond terwijl de grote namen alleen maar groter worden en Asmodee als een spons bedrijven blijft opslorpen. Kickstarter en aanverwanten zijn nooit zo populair geweest als de dag van vandaag. Met andere woorden: er beweegt wat in Geekland! Voor ons -de spelers- ziet de nabije toekomst er in ieder geval zeer rooskleurig uit.

2017 van zijn kant hoort bijna tot het verleden. Ideaal om nog heel even een balans op te maken. Statistici kunnen hun hartje ophalen door te noteren dat we het afgelopen jaar 45 sympathieke liefhebbers ontvingen, waarbij we Hilde, Erwin en Sven als trouwste leden mogen aankruisen. Maar ook nieuwe frisse verschijningen maakten hun opwachting zoals Cindy, Julien, Ilse, Anja, Idez en Lisa om er maar enkele te noemen. Samen hebben we maar liefst 126 (!) verschillende titels op tafel gelegd. Als we daar een top drie uit distilleren dan bleek Azul het populairste gezelschapsspel met 8 sessies. In recordtempo verzamelde dit spel met zijn elegante look en abstracte spelwijze veel aanhangers. Vlot, mooi, aangename speelduur en best wel tactisch. Deze zou wel eens een slokop kunnen worden als er prijzen worden uitgereikt. De tweede meest gegeerde titel werd een ex aequo tussen drie uiteenlopende spellen. Kingdomino verscheen 5 maal op tafel, maar dat gebeurde ook met Covert en Anachrony. De eerste een ideale afsluiter, de tweede een interessant diceplacement game met een puzzly feel en de laatste een stevige maar gestroomlijnde workerplacement. Supermotherload mag het lijstje afronden met 4 sessies. Alle andere titels opsommen zou ons draadje véél te lang maken maar een korte bloemlezing brengt ons bij Santorini over Mombasa naar Lisboa. Of van Troyes over Macao naar Costa Rica. Is dit Unfair? Vraag het misschien aan Merlin of Wyatt Earp.

Om al die uitgaven gespeeld te krijgen zijn avonden alleen niet genoeg. Daarom hebben we een paar spelnamiddagen georganiseerd … twee eigenlijk, waarbij de laatste een beetje uit het niets opdook en daarom kreeg die editie de naam POP-UP Gameday mee. Via onze facebook groep werden al snel genoeg mensen geïnteresseerd gevonden om een zaterdag bijeenkomst vier uur vroeger op gang te trappen en zo geschiedde. Een initiatief dat zeker navolging kan krijgen.

Een ander, zeer gesmaakt, initiatief dat sowieso terugkeert, is ons BOARDGAMEFEST! We hebben het reeds gemeld maar eventjes herhalen kan zeker geen kwaad: op ZATERDAG 6 OKTOBER organiseren we ons jaarlijks bordspellenfeest met opnieuw een quiz, een aanwezigheidstombola, een buffet en uiteraard héél véél spellen! Alle info zal op tijd en stond wereldkundig gemaakt worden, maar stip het toch maar in jullie agenda’s aan. We gaan er zoals steeds een stevige lap op geven om er een fantastische dag van te maken. Wie niet vertrouwd is met ons concept kan het verslag nog eens nalezen.

Tijdens 2017 werd ook onze vernieuwde website gelanceerd. Jammer genoeg heb ik onvoldoende tijd gehad om hem deftig aan te vullen en één van mijn voornemens wordt het verder uitbouwen van ons platform met de nodige relevante en misschien iets minder relevante posts. Zo stond bijvoorbeeld een verslag van Spiel in de steigers, maar die haalde zijn publicatie uiteindelijk niet. In 2018 hoop ik mijn avonturen op verschillende beurzen en evenementen consequenter te delen. Ook mijn reviews nieuw leven inblazen staat met stip op mijn prioriteitenlijstje. Kortom er doemt een druk jaar op aan de horizon!

Meestal duiken rond deze tijd ook ontelbare lijstjes op met de leukste titels van 2017, dus kijken wij liever vooruit. Laat daarom gerust een lijstje achter in de comments van spellen waar je echt naar uit kijkt. Om een voorzet te geven zal ik enkele uitgaven opsommen die ik reikhalzend tegemoet zie. Om te beginnen is daar Clash of Rage. Mijn eerste ‘miniature game’. Omdat dit soort van spel niet echt weerklank vindt in mijn onmiddellijke omgeving, ben ik altijd zeer kritisch geweest bij de overweging om een titel in dit gnere aan te schaffen. Maar de cartoony stijl en het positieve ‘value for money’ gevoel, heeft mij ditmaal overstag doen gaan. Kickstarter producties kennende moet ik enkel nog een tiental maanden geduld oefenen. Eentje die sneller in de brievenbus moet belanden is Rise to Nobility. Een weergaloze kickstartercampagne, héél veel positieve feedback en prachtig artwork doen het beste vermoeden. Nu nog afwachten of de hype wordt bevestigd. What’s Your Game van zijn kant bengelt al een tijdje Brasil voor onze neus en die zou binnen afzienbare tijd op het bekende crowdfunding platform worden gelanceerd. To be continued! Onvermijdelijk zullen hier nog een rits andere spelletjes aan toegevoegd worden, maar dat zien we dan wel weer. Laat jullie voorkeuren in ieder geval achter in de comments. Benieuwd naar jullie reacties.

Om dit beknopt jaarverslag af te ronden willen wij bij Sir Playalot iedereen nog een laatste maal van harte bedanken voor hun komst, hun enthousiasme, hun hulp, hun nieuwsgierigheid, hun goed humeur en hun passie om er een geweldig spellenjaar van te maken en we hopen uit de grond van ons hart dat we terug op jullie kunnen rekenen om daar in 2018 een vervolg aan te breien! Nog zeer gezellige eindejaarsfeesten gewenst en tot volgend jaar in … !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *