BOARDGAMEFEST 2017: Een terugblik

 

Ons jaarlijks spellenfestijn ligt alweer eventjes achter ons. We kunnen jullie echter verzekeren dat de positieve vibe die jullie achterlieten, nog wel even in onze kleren bleef hangen. Hoewel de voorbereidingen alles behalve op schema liepen, waardoor bijvoorbeeld de nodige reclame maken in het water viel, daagden maar liefst 35 fanaten op om de zaal onder te dompelen in een zeer gezellige sfeer. Dit jaar zakte men zelfs vanuit het Leuvense af om een kijkje te komen nemen, waar we Ilse en Anja uiteraard zeer dankbaar voor zijn.

Een héél leuke vaststelling was de manier waarop sommige aanwezigen zich vol overgave op onze quiz stortten. Maar Bart verwoordde het mooi door aan te geven dat een spelletje spelen elke dag kan, terwijl onze quiz maar één keer per jaar de revue passeert. Om zijn woorden kracht bij te zetten, harkte hij samen met Hilde bijna vier uur al zijn kennis bij elkaar om het wedstrijdformulier in te vullen. De concurrentie bleek echter niet van de poes, want ook Jens en Marianne, Glenn en Ilke, Robby en Lauranne, Cindy, Lisa, Sven en Steven waagden hun kans. In vergelijking tot vorige edities konden we, o.a. dankzij de gulle giften van onze geweldige sponsors, zo maar eventjes vijf zeer interessante prijzen aanbieden. Uiteindelijk gingen Glenn en Ilke aan de haal met de hoofdprijs door 56 op 60 te scoren. Zij kozen voor de aanpasbare dobbelstenen van Dice Forge. Op de voet gevolgd door Jens en Marianne die met 54 op 60 Concordia in hun collectie konden bij zetten. Slechts één vraag maakte het verschil voor Bart en Hilde om op de derde plaats te eindigen en zo Guilds of London mee naar huis te nemen. Voor de vierde stek moest onze schiftingsvraag uitsluitsel brengen en die helde over in het voordeel van Robby en Lauranne, die samen met Lisa elk 35 vragen correct beantwoordden. Robby koos voor Colt Express waardoor Lisa in uitgesteld relay Discoveries in ontvangst mocht nemen. Aan de lachende gezichten te zien was dit initiatief een schot in de roos en dat maakt dat onze tijd méér dan goed besteed werd. De voldoening voor de opstellers van de quiz is dan ook groot. Geloof ons als we zeggen dat het allesbehalve een sinecure is om een quiz in elkaar te knutselen die niet te gemakkelijk aanvoelt maar ook niet onoverkomelijk lijkt. Alvast bedankt aan iedereen die hun kans waagden.

Naast deze stevige kleppers werden ook nog drie spelletjes uitgedeeld aan drie willekeurige aanwezigen. Ook hier hebben we alleen maar blije gezichten opgevangen. Zonder in herhaling te vallen, willen we onze sponsors nog eens extra in de bloemetjes zetten want zonder hun gulle bijdragen waren al die geschenken niet mogelijk. De Spelfanaat in Mechelen en Adriaansen Industrial Packaging Partners in Schelle hebben dan ook meer dan hun duit in het zakje gedaan om er voor ons een geweldige dag van te maken. Hartelijk dank daarvoor!

We zijn nu eenmaal een bordspellenclub en de hoofdmoot van de dag stond uiteraard in het teken van spelen en dat werd maar al te gretig gedaan! Zonder uitzondering werden de eerste tafels van de dag gevuld met de ene stevige titel na de andere breinbreker. Zo introduceerde Pieter zijn exemplaar van Lisboa, waar hij al veel te lang op had moeten wachten. Andere voormalige kickstarters die we zagen verschijnen waren Blood Rage en Anachrony. Jens bracht Steamworks mee uit zijn collectie en ondergetekende had op aanvraag de regels van Prêt-à-Porter onder de loep genomen. Covert kon ook probleemloos vier spelers bekoren. Iets toegankelijker maar niet minder plezant was Quadropolis en werd daarna opgevolgd door een oldie van Stefan Feld, met name Macao. Robby en Lauranne, van hun kant, amuseerden zich met Discoveries. Een event zoals Boardgamefest laat al eens toe om onze jongere spelers te ontvangen waardoor onze zesjarige kleindochter Olivia haar hartje ophaalde met o.a. Dino Race en Die Kleinen Zauberlerhlinge. Waarna ze de volwassenen uitdaagde voor een potje Ice Cool. Vlak voor we het buffet openden, zag ik -bij wijze van opwarmertje- New York Slice verschijnen en Bart hielp Pascal en Annelies op weg met Porta Nigra.

Nadat we onze maagjes hadden gevuld ging het spellenfeestje onverminderd voort met één van de hits van vorig jaar Scythe. Recenter werk vonden we terug met Yokohama, Gentes en The Godfather: Corleone’s Empire. Nog een titel op verzoek was Snowdonia die op zijn beurt opgevolgd werd door Ominoes. In afwachting van de uitbreidingen haalde Raiders of the North Sea nog eens de tafel. Kaartspelletjes werden evenmin geschuwd zoals daar zijn Guildhall en Clank! terwijl ik Anachrony voor een tweede maal uit de doeken deed voor Tim en Rena. Ook eentje die al een paar jaar meegaat is Ginkgopolis en de avond werd afgerond met de onschuldige kinderen van Endangered Orphans of Condyle Cove. Misschien dat ik hier of daar een titel over het hoofd heb gezien, maar dit indrukwekkend lijstje geeft toch vrij goed weer dat we kunnen terugkijken op een zeer gevulde spellendag.

Tussen de bedrijven door zorgde ons onnavolgbare catering team voor een passend intermezzo met een, naar jaarlijkse traditie, heerlijk buffet. Jammer genoeg moeten we hier een kleine kanttekening maken die aantoont dat de verplichte inschrijving, waar we naar gevraagd hebben, geen overbodige luxe bleek. In de aanloop naar ons event ontvingen we 22 ‘officiële’ inschrijvingen zodat ons team aankopen verrichtte voor 25 hongerige zielen. Uiteindelijk schoven ongeveer 35 liefhebbers aan om hun knorrende magen te vullen. Gevolg was wel dat onze eigenste chef koks belangeloos hun porties uitdeelden aan de andere aanwezigen. Dat verdient op z’n zachtst gezegd een extra warm applausje voor ons superteam. Om zo’n vervelende situatie echter te vermijden zullen we volgend jaar extra aandacht besteden aan die inschrijvingen.

Jawel, want deze editie mag zonder meer gearchiveerd worden als zijnde een ontegensprekelijk succes. De enige juiste conclusie die wij dan kunnen trekken is dat zo’n triomf een vervolg verdiend. Daarom kunnen we nu al met trots aankondigen dat BOARDGAMEFEST 2018 doorgaat op ZATERDAG 6 OKTOBER 2018. Dus nu heeft niemand nog een excuus om weg te blijven. Kruis het met een dikke rode stift aan in jullie agenda en vertelle het uitgebreid voort zodat we opnieuw kunnen uitkijken naar een bangelijk bordspellen feestje! Wie suggesties of voorstellen wil opwerpen, mag zich in de comments of op facebook gerust laten horen. Alles kan tenslotte nog net een tikkeltje beter.

Laten we afronden met nog een reeks foto’s en dan kunnen we definitief onze focus verleggen naar een iets groter feestje … namelijk SPIEL! We lopen elkaar daar ongetwijfeld tegen het lijf. SEE YA!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *